Aspecten van de stem

door | aug 23, 2022 | Nieuws | 0 Reacties

De stem is hét instrument van jouw als zanger of zangeres.
En die gebruiken we de hele dag door.

Soms kunnen we als zanger alleen maar bezig zijn met het verbeteren van zangtechniek, podiumpresentatie of wat dan ook wat te maken heeft met zingen en/of optreden. Oftewel, alleen maar bezig zijn met het ontwikkelen van de zangstem.
Maar de stem heeft nog meer aspecten die bepalen hoe jij kan presteren als zanger.

Natuurlijk hoort daar het beheersen van zangtechniek bij. Dit geeft je de mogelijkheid om een gewenste klank te kunnen maken en de mogelijkheden van je stem uit te breiden.

Maar daarnaast vergeten we soms dat we (waarschijnlijk) meer spreken gedurende de dag dan dat we zingen. En hoe we onze stem dan gebruiken, beïnvloed bijvoorbeeld de gezondheid, soepelheid en conditie van onze stem.
Die we ook weer nodig hebben als we gaan zingen.

We hebben gedurende de dag met van alles te maken. Zo zijn er een aantal factoren die belastend voor je stem zijn, waarop je soms wel en soms geen invloed hebt.

Werk je in een lawaaierige omgeving? Dan zal je waarschijnlijk luid moeten praten om je verstaanbaar te maken. Of misschien zit je constant in een ruimte met airco en adem je droge lucht in.
Sommige mensen hebben de gewoonte om heel snel, heel veel en/of heel hard te praten (of te lachen).
Dat kan voor je stem ook belastend zijn.
En ookal beheers je je techniek perfect, ben je zelfverzekerd en goed voorbereid voor een optreden, dan nog kan het zwaarder/moeilijker/meer hees voelen en klinken dan normaal. Herkenbaar?

Ik vind het dan ook essentieel om ook aandacht te besteden aan hoe je je stem gebruikt gedurende je week.

Om te voorkomen dat je je stem (en jezelf) overbelast, is het goed om te weten wat je momenteel aankan en wat je van je stem (en jezelf, alles is verbonden) vraagt.
Dat noem ik de balans tussen belastbaarheid en belasting (geen boekhouding).

Als de belasting (wat je vraagt), hoger ligt dan de belastbaarheid (wat je momenteel aankan), ga je waarschijnlijk dingen forceren om hetgeen wat je wilt voor elkaar te krijgen (nóg een optreden, nóg een uurtje oefenen).
En dat zal het zingen niet makkelijker én leuker maken.

Gelukkig is de belastbaarheid te trainen. Door bijvoorbeeld spreektechnieken te leren, de conditie van je stem op te bouwen en gebruik te maken van stemgezondheid tools (zoals LaxVox en vernevelen).
Tegelijkertijd kun je de belasting wat verlagen door bijvoorbeeld repetities te verspreiden of korter te maken of iets minder vaak je mond open te doen wanneer het niet nodig is (impuls, I know).

Het lijkt zo misschien veel aan wat er allemaal bij je stem komt kijken (it is). En dan heb ik het nog niet eens gehad over de invloed van je fysieke, mentale en emotionele gezondheid op je stem.
Maar wees gerust. Je hoeft niet overal een vergrootglas op te leggen.

Af en toe even stilstaan bij hoe je stem voelt en hoe die klinkt is voldoende.
Zo word je je bewust van je wensen en doelen!