Hoofd

We hebben 40 tot 60.000 gedachten per dag.

Ervan uitgaand dat je ongeveer 8 uur slaapt, zijn dat 3000 gedachten per ‘wakker’ uur. Dat zijn meer dan 50 gedachten per minuut waarvan zo’n 70 à 80% negatief is. Laat dat even bezinken!

De invloed van je hoofd op je gevoelens en gedrag

Want de invloed van onze gedachten op hoe we ons voelen en gedragen is enorm. Je hersenen kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen wat wel en wat niet werkelijkheid is. Als jij dus denkt ‘dat gaat me nooit lukken’, dan ga je je daar (onbewust) ook naar gedragen. En dat is nou juist zo’n gedachte die niet helpt als je aan het oefenen bent.

Maar gelukkig hebben we ook invloed op onze gedachten. Door bijvoorbeeld je aandacht en focus te leren richten, kun je ervoor zorgen dat niet elke gedachte de aandacht vraagt. Zo zijn er best wat tools die je kunt gebruiken om je gedachten om te kunnen zetten naar helpende gedachten. Of om de positieve gedachten nóg meer te gebruiken.

Dit aspect is ook nauw verbonden met het aspect ‘hart’ dat betrekking heeft op je gevoelens. Deze sturen voortdurend signalen beide kanten op.